Η αρχαιολογική επιστήμη μελετά δύο ειδών υλικά κατάλοιπα, αντικείμενα και χώρο. Είτε με τη μορφή του περιβάλλοντος των αντικειμένων, είτε δημιουργημένος από αυτά, ο χώρος εμφανίζεται στον αρχαιολογικό λόγο με ποικίλες μορφές: ως αρχαιολογική θέση, ως οικιστική εγκατάσταση, ως αντικείμενο της ιστορικής τοπογραφίας, ως φυσικό περιβάλλον, ως ανθρωπογενές τοπίο. Ο σχεδιασμός χαρτών ήταν και παραμένει βασικό εργαλείο απεικόνισης και μελέτης των αρχαιολογικών δεδομένων σε σχέση με την έννοια του χώρου. Στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή τα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα (ΓΠΣ) επιτρέπουν τη δημιουργία διαδραστικών χαρτών / ερευνητικών εργαλείων, που μπορούν να απευθύνονται σε χρήστες με ποικίλες ανάγκες και ενδιαφέροντα. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγεται και ο παρών χάρτης του προγράμματος ARENA.
Μαγικά Φίλτρα Χάρτη
This is the Google map
Πληροφορίες σχετικά με το σημείο που επιλέξατε.
Please be patient, some data are RELOADED due to some error, but you can use the system with some exceptions, highlighted with "" !
Please be patient, some data are still loading, but you can use the system with some exceptions, highlighted with "" !
Some data could not be loaded, please refresh the browser!
Ο Χάρτης παρουσιάζει τις αρχαιολογικές θέσεις, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση της βιβλιογραφικής έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου ARENA. Οι βιβλιογραφικές αναφορές ακολουθούν τις οδηγίες της American School of Classical Studies at Athens (ASCSA), ενώ οι συντομογραφίες τίτλων περιοδικών και σειρών τη λίστα του American Journal of Archaeology (AJA).
Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον Χάρτη και να επιλέξει ελεύθερα τη θέση που τον ενδιαφέρει. Εναλλακτικά, μπορεί να περιορίσει τις θέσεις που εμφανίζονται στον Χάρτη επιλέγοντας από τη λίστα τα κατάλληλα φίλτρα. Τέλος, κάτω από τον Χάρτη παρουσιάζονται αλφαβητικά όλες οι θέσεις για τις οποίες συγκεντρώθηκε βιβλιογραφία. Με την επιλογή μιας θέσης εμφανίζονται αυτόματα κάτω από τον χάρτη καρτέλες, με τις βιβλιογραφικές και άλλες πληροφορίες για την θέση αυτή.
Τα ονόματα των θέσεων που βρέθηκαν στη βιβλιογραφία καταγράφονται στον Χάρτη ως εξής: α) Με την αρχαία ονομασία (ή ονομασίες) της θέσης, ακολουθούμενη από ερωτηματικό στην περίπτωση που η αρχαία θέση δεν είναι ταυτισμένη με βεβαιότητα ή δεν έχει εντοπιστεί με ανασκαφικά δεδομένα. Το σχετικό σύγχρονο τοπωνύμιο (αν υπάρχει) αναφέρεται σε άλλο πεδίο του δελτίου της θέσης, β) Με τη σύγχρονη ονομασία (ή ονομασίες), εφόσον η αρχαία δεν είναι γνωστή. Η παύλα (-) ανάμεσα σε τοπωνύμια υποδεικνύει δύο διαφορετικά, ενώ η πλαγιοκάθετος (/) δύο διαφορετικές εκδοχές του ίδιου τοπωνυμίου.
111
222
333
777
Αποστολη νέας βιβλιογραφίας για το σημείο ενδιαφέροντος που έχετε επιλέξει.